To damer jeg inspireres av

Jeg feirer ikke kvinnedagen. Ikke fordi jeg er uenig i noe av det den står for, noe av det den har utrettet eller det faktum at kvinner skal hylles. Ikke i det hele tatt.

Jeg feirer ikke kvinnedagen fordi jeg synes hver eneste dag skal være kvinnedag – og jeg synes hver eneste dag skal være mannedag. Vi er like fantastiske hele gjengen uansett hva vi har mellom bena og hvordan vi identifiserer oss selv.


 

Men til alle dere menn og kvinner som feirer kvinnedagen, enten dere bruker den til å hylle dere selv eller kvinnene rundt dere, eller om dere bruker den til å slåss for det som enda ikke er bra nok for oss kvinner – more power to you, virkelig.

Jeg blir litt stolt av alle dere som går i tog, alle kvinner som støtter hverandre og dere mannfolka som hyller kvinnene i deres liv enten det er dama, dattera eller mammaen deres. Dere er fine folk og jeg setter pris på at dere markerer, protesterer og demonstrerer for det som er viktig for dere!

Men i anledning kvinnedagen så tenkte jeg godt og lenge over kvinnene som inspirerer meg. Det er jo kvinner innenfor mitt eget yrke, som deler mine interesser og drømmer som motiverer meg aller mest. Det er de jeg både bevisst og ubevisst bruker som motivasjon og inspirasjon til å utrette det jeg selv drømmer om.

Jeg inspireres av de unge, streke, driftige og stilige damene. De som elsker å ta bilder, de som elsker å skrive og de som elsker mote. Å elske mote er sikkert for mange noe som oppfattes som er uviktig, materialistisk og overfladisk, og det er nok mange som ikke synes at damer som elsker mote er ordentlige forbilder i det hele tatt. Men det er de for meg. De som har gjort et yrke ut av det de elsker – mote, og de som driver med mote på sin egen måte. De som får mote til å handle om individualisme fremfor kollektivisme.

For meg er det mange av disse, noen av dem er jeg så heldig at jeg har fått jobbe mye med, noen av dem har jeg møtt og blitt venner med og noen av dem har jeg bare beundret på avstand.

I dag tenkte jeg jeg skulle tipse om to av de som inspirerer meg akkurat nå:

Frederikke Sofie

Denne dama har jeg aldri møtt og kjenner ikke bedre enn det jeg har stalket meg til av info om henne. Hun bare virker så innmari fet. Det første man legger merke til er jo hvor stønning vakker hun er, også ser man dypere og det virker bare som hun er en dame med bein i nesa, egen stil og en selvsikkerhet som bare gjør at hun kjører sin egen greie, no effs given. Også håret, da…

Pernille Teisbæk

Jeg er garra ikke alene om å ha denne dama som en inspirasjon og forbilde – i hvert fall ikke som en del av det Skandinaviske mote-miljøet. Hun er stylist, forfatter, moteikon og skribent med en helt unik måte å gjøre alle trender og hyper til noe helt eget og genuint. Jeg hadde litt ærefrykt for henne, men helt uten grunn, for når jeg først fikk snakket med henne etter å ha vært avstandsbeundrer en stund, var hun bare helt skjønn.